Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt

de Gusti in Dulciuri, 28 Apr 2009 | 14464 vizualizari

 

Bunica de la Piatra Neamt are un adevarat ritual an de an. Sacrifica o noapte pentru a pregati cozonaci si pasca. Iata secretele:

 

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 2 cozonaci:
  • 1  kg faina
  • 50 gr drojdie
  • 4 oua
  • 300 gr zahar
  • 1/2 litru lapte
  • 1 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • o ceasca de smintina
  • o sticluta esenta de rom
  • o lamiie rasa
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura
  • 500 gr nuci macinate
  • 1 lingura de cacao
  • 200 gr zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt:

Preparare aluat:

Se face plamada (amestec de drojdie , zahar - 1 lingurita, lapte caldut). Se presara putina faina peste plamada si se lasa sa creasca.

Intr-un vas se pune kilogramul de faina si peste ea se pune plamada.

Se bat galbenusurile cu zahar - 250 gr si se adauga in vas. Se pun mirodeniile (coaja de lamiie / portocala, esenta de rom, vanilia).

Se adauga o treime din albusurile batute spuma.

Turnam si laptele, dar cite putin, ca sa fie absorbit bine de compozitie.

Dupa ce s-au incorporat toate se framinta un sfert de ora, apoi se adauga treptat untul, uleiul si smintina. Se framinta cam jumatate de ora. Aluatul este gata cind se desprinde usor de pe mina si de pe vas.

Se lasa sa creasca aluatul la cald (in incapere nu trebuie sa fie rece) sa creasca (minim jumatate de ora) .

Intre timp se pregateste umplutura: se amesteca nuca macinata cu cacao, esenta de rom si zahar. Se mai poate amesteca nuca si cu restul de albus batut spuma.

Cind aluatul este gata se imparte in parti egale . Se intinde foaia de aluat si peste ea se pune umplutura, se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei.  Se mai lasa sa creasca in tava inca 30 de minute inainte de a fi pus in cuptor.

Se unge cu ou si se presara cu zahar, apoi se baga la cuptor circa 50 de minute

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (9)

jolygina 1

01.05.2013, 15:27

cam asa il fac si eu ,dar eu nu pun smantana ,imi place si ideea aceasta o sa incerc si eu

Lau 1

01.05.2013, 15:55

delicios

Rahela Velicu 1

19.02.2018, 16:05

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajiturele de post cu nuca si cafea